Værd at vide når du skal gøre forretninger i Tjekkiet

Hurtigoversætter klarer alle dine oversættelser!

Vi hjælper dig godt på vej når du skal på forretningsrejse i Tjekkiet!

Om landet

Efter at Tjekkiet indtrådte i EU i 2004, hvor det blev adskilt fra Slovakiet, indgik mange danske virksomheder i samhandel, og investering med landet. Tjekkiet med en befolkningstæthed på 10,5 millioner, er et 1000 år gammelt land som er speciel kendt for sin gamle, men yderst smukke infrastruktur. I byen Prag er der bygninger, som har stået der siden middelalderens tid.

Der er utallige gode grunde til at gøre forretninger i et land som Tjekkiet. Der er en høj procentdel af veluddannet arbejdskraft, faktisk er Tjekkiet et af de lande i Europa hvor en stor del af befolkningen har gennemført en uddannelse svarende til gymnasial uddannelse. Derudover, bliver disse nyuddannede folk som regel boende i Tjekkiet. De meget lave lønninger, og det faktum at man med årene er begyndt at gå højere op i kvalitet i Tjekkiet, er endvidere faktorer der gør det tjekkiske marked endnu mere attraktivt for de danske virksomheder.

Tjekkiet er et land som er mest kendt for sin storslåede og smukke by Prag. I denne by alene, bor der ca. 1,3 millioner mennesker. Hvor man tidligere havde en masse forestillinger og fordomme overfor Prag, såsom at man ikke kunne komme til byen, uden at have været berøvet mindst en gang af en lommetyv, er det i dag lang de fleste der vender tilbage, og har ikke fortrudt at have valgt Tjekkiet som forretningsland. Tjekkiet som ligger i centrum af Europa, er hvad angår distribution, logistik og administration, yderst attraktivt for alle virksomheder. Landet har en meget veludviklet industribase, og en god infrastruktur, som sammen med alle andre faktorer, generelt gør at der i Europa er stigende interesse for at gøre forretninger med Tjekkiet.

Men! Hvis man står og skal til at drive handel med tjekkerne, hvad er så nødvendigt at vide? Selve tjekkerne, hvilke slags mennesker de er og hvordan deres forretningsmentalitet er. Hvordan sørger man for at gøre det bedste førstehåndsindtryk, som værende dansker der måske aldrig har mødt en tjekker før? Mere om dette, kan du læse om på denne side, fordi vi meget gerne vil hjælpe dig, til at lykkes i det tjekkiske marked.

Første møde med tjekkerne

Her er det vigtig at understrege at tjekkerne sætter pris på personlig kontakt-der forhandles snarere med dig, som værende person- frem for den virksomhed du repræsenterer. Undgå at tale forretninger, som den første, men tal hellere om selve landet og dets historie. Jo mere du viser at du respekterer tjekkerne og deres kultur, jo bedre et indtryk du vil gøre på dem, og derfor-jo bedre jeres handelsforhold vil forstærkes.

Etikette

Tjekkerne er generelt meget formelle i en forretningsatmosfære, både i holdning men også i udseende. Tag dit pæneste jakkesæt på, hvad enten du er kvinde eller mand. Giv et fast håndtryk, og bevar øjenkontakten med din nye potentielle forretningspartner. Det handler om at der skal bygges et tillidsforhold mellem jer. Vær dig selv, og forhold dig professionel og rolig, og husk at have forberedt dig på at have læst lektier på både den virksomhed du gør forretninger for, men sandelig også den du skal til at gøre forretninger med.

Hierarki og status?

Dette er nemlig netop hvordan man kan definere den tjekkiske forretningsverden. Har man status, har man magt. Det er noget man som dansker skal forberede sig på. Den person som er højst uddannet er også den person som har det meste at skulle have sagt. Bliv derfor ikke overrasket over at din forretningspartner, først skal ’bede om tilladelse’ til en overordnet i virksomheden, før der kan træffes beslutninger. Husk at angive din titel tydeligt på dit visitkort, dette vil både forhøje din status, og resultere i at du meget hurtigt bliver taget seriøst.

Det er endvidere meget normalt at et møde varer længere end man er vant til, især når jeres forretningsforhold er blevet stærkere. Vær opmærksom på dette, således at der ikke opstår uønskede situationer. Planlæg f.eks. aldrig et andet møde eller lignende, kun et par timer efter, men gå ud fra at dit første møde tager den tid det skal tage.

Du har brug for God oversættelse

Generelt behersker den yngre generation i Tjekkiet engelsk, hvor den ældre generation som regel kan tale tysk. Du kan sagtens komme langt med engelsk, men det anbefales stærkt at du får oversat officielle dokumenter, breve, e-mails, og visitkort til tjekkisk. Det er altafgørende for at dine forretninger med tjekkerne forløber som de skal- nemlig perfekt! Ved at få alle disse vigtige sager oversat af et professionelt oversættelsesbureau, er du sikker på at undgå eventuelle misforståelser mellem dig og din forretningspartner.

Hos Hurtigoversætter har vi stor erfaring, med det tjekkiske marked, og vi samarbejder gerne med dig! Du vil få nok at se til i forbindelse med din forretningsrejse til Tjekkiet, lad derfor vores oversætterbureau Hurtigoversætter tage sig af dine professionelle oversættelser som vi behandler som unikke, og i allerhøjeste grad med omhu.

Ring til os, eller send en e-mail, for Danmarks bedste oversættelsesservice!

2016-12-30T10:48:01.7067899Z

May-Linn Anker Andersen
Vil du vide mere?

Stil dine spørgsmål direkte til denne specialist.

Female83950
customer service
American Translators Associations logoEUATC og VviN’s logoProz’ logoDIN CERTCO’s logoKiva supporter-logo