Danmark

Oversættelse til de samiske sprog

Samisk er en gruppe af sprog, der tales af cirka 50 000 mennesker, hvoraf de fleste befinder sig i Arktis. Arktis er en geografisk placering, der strækker sig gennem Norge, Sverige, Finland, og det nordlige Rusland.

At tale om det samiske sprog, som værende ét sprog er egentlig lidt problematisk, da det består af godt og vel, et dusin dialekter. Dialekter der faktisk kan klassificeres, som separate sprog.

Sprog og dialekter

Nordsamisk og Sydsamisk kan eksempelvis sammenlignes med islandsk og svensk. En, der taler nordsamisk har derfor svært ved at kommunikere med en, der taler Sydsamisk.

Samisk har heller ikke ét fælles skriftsprog. På trods af dette, kaldes de sproglige varianter for samisk, og er det i dag et officielt minoritetssprog, i f.eks. Sverige.

Ursamisk

Det siges, at ursamisk opstod for 4000 år siden i det centrale Rusland, ved Volga floderne, og Oka strandene. Da de mennesker, der var bosat i disse områder begyndte at emigrere vestpå, kom de i kontakt med flere andre sprog, hvilket resulterede i, at det samisk der i dag tales, stadig bærer tydelige spor fra forskellige sproggrupper.

Man finder låneord fra baltisk og uriransk, som tales i Iran og Afghanistan. Ordet for, eksempelvis ”ren” er ”boazu”, hvilket er et låneord fra uriransk.

Samiske udtryk

I Nordsamisk findes der meget specifikke ord og udtryk for naturen og rensdyravlen, da disse ligger meget tæt på samernes hverdagsliv.

  • Ahtton – den situation, hvor spor som, pga. nyfaldet sne, er utydelige, men hvor der samtidig også er friske spor fra både dyr og mennesker, der befinder sig i sneen lige nu.
  • Lahppen luottat – spor af rensdyr, der hår gået mellem træerne og græsset hængeløv.
  • Oppas – sne uberørt af mennesker og dyr
  • Joavgan – spor af sne, der er ramt af anden sne i forbindelse med vind
  • Muorragoaikkahat – optøning og drypning fra træer, der påvirker jorden under

Vi i oversættelsesbureau Hurtigoversætter har de færdigheder der kræves, for at imødekomme de ønsker og krav, som vores kunder har. Når det kommer til god, højkvalitativ og professionel oversættelse til eller fra samisk, så er du helt sikkert det rette sted!

Oversættelse fra engelsk til samisk

Det samiske sprog er et generisk udtryk, som består af en række forskellige sprogvarianter. Lingvister taler om op til elleve samiske sprog.

Disse sorter adskiller sig mindst lige så meget fra hinanden, som de skandinaviske sprog, dansk, norsk og svensk.

Samiske oversættere

I Sverige befinder der sig tre store samiske sprog:

  • Nordsamisk
  • Lule samisk
  • Sydsamisk

Nordsamisk har det største antal talere, og er det mest anvendte skriftsprog. Vi oversætter gerne dine tekster mellem samisk og engelsk.

Sne og rensdyr

Samisk indeholder flere ord, der har med naturen og rensdyr at gøre. For eksempel er der mange forskellige ord for sne. Dette er således at man med blot ét eneste ord, kan beskrive sneens udseende, og egenskaber.

Det samme gælder landskabet, med henblik på at beskrive bjerge, vandløb og forskellige miljøer. Der er også mange ord for beskrivelse af rensdyrs alder, køn og farve.

Samiske oversættelser

Du vil måske oversætte turistinformationer fra samisk til engelsk, eller du har brug for hjælp i din korrespondance fra engelsk til samisk? Så vi er den rigtige oversættelsesservice for dig!

Kontakt os og vi vil drøfte, hvordan dit projekt ser ud, og hvordan vi kan hjælpe dig på den bedste måde. Ring til os, så kan du tale med en af vores Project Managers.

For at beregne din nøjagtige pris på din engelsk-samisk oversættelse, er vi nødt til at se materialet først. Vedhæft filerne i en e-mail, og vi vil vende tilbage med et tilbud, så snart vi kan!

Oversættelse fra dansk til samisk

Skriftsprogene varierer mellem de forskellige samiske dialekter. Nord-, syd-, lule-, umari-, enare-, og skoltsamisk bruger det latinske alfabet, mens kildinsamisk bruger det kyrilliske (russiske) alfabet.

Hurtigoversætter har et massivt netværk af freelance oversættere. Vi har den ekspertise, du søger!

Sápmi…

…er det nordsamiske navn på det område, der dækker samernes historiske bosættelsesområder. Området er også kendt som Lapland, men skal ikke forveksles med det svenske og finske område, der bærer samme navn.

Området strækker sig over Arktis, en stor del af den skandinaviske halvø, Sverige, Norge, Finland, og Kola-halvøen i Rusland.

Samiske oversættere

I Danmark anvendes der én fællesbetegnelse for alle samiske dialekter. Dette til trods for, at forskellene mellem dem er så store, som eksempelvis, forskellene mellem islandsk og svensk! Sameland hedder f.eks. sápmi på nordsamisk, men sábme på Lule samisk, saemie på sydsamisk, og säämi på enaresamisk.

Ovenstående, er et tydeligt eksempel på at det kræver korrekt, og lokaliserede sprogkundskaber for en god og højkvalitativ oversættelse. Hurtigoversætter har denne nødvendige viden!

Vi har et godt tilbud til dig!

Vi skræddersyr nemlig din oversættelse fra dansk, til netop den type samisk du vil have. Indsend dine dokumenter som vedhæftede filer i en e-mail, så beregner vi hurtigt omkostningerne, og vender tilbage med et godt tilbud!

Ring til vores eksperter i samisk

Vil du vide mere om, hvordan vi kan hjælpe dig? Vi er glade for at fortælle dig mere om vores procedurer og vores viden.