Danmark

Oversættelse valenciansk

Spanien er et land, der indeholder en række dialekter, og egne sprog. Den variant af spansk, som er mest udbredt, kaldes castiliansk.

I Valencia, som er en region i Spanien der ligger ud til Middelhavet, tales en særlig form for spansk – catalansk.

Valenciansk er en dialekt af catalansk, med mange særheder. På denne side kan du læse lidt om disse særheder.

Et sprog eller to?

Der er omkring to og en halv million mennesker, der taler valenciansk, og de fleste af dem bor i regionen, Valencia.

I Valencia, og i en endnu bredere udstrækning, i Alicante, taler mange castiliansk til hverdag, men i Valencia tales valenciansk og castiliansk, side om side, selv vejskiltene er tosprogede!

Det er sågar en rettighed, at man kan blive undervist i valenciansk. Alle offentlige dokumenter skrives på både valenciansk, og castiliansk.

Fonologi – forskelle i lyd

Fonologisk, dvs. hvordan ord udtales, adskiller valenciansk sig fra catalansk, på visse punkter. Valenciansk, indeholder såkaldte vokalharmonier, som ikke findes i andre catalanske dialekter.

Dette betyder, at vokalerne i et ord interagerer på en bestemt måde. Vokaler fra de to grupper kombineres aldrig med hinanden, derimod kan vokalerne e og i kombineres med hvilken som helst af de andre grupper. Der skabes altså en vis melodi i valenciansk, da nogle vokaler opfører sig på en bestemt måde i kombination med andre vokaler.

Noget andet der også adskiller valenciansk fra catalansk, er at konsonanterne b og g udtales som β henholdsvis ɣ. Dette sker kun i visse tilfælde i catalansk, men uden undtagelse i valenciansk.

Valencianske oversættere

Det valencianske sprogs position er meget omdiskuteret- for er det en dialekt eller et eget sprog? Hos Hurtigoversætter tager vi ikke stilling til dette, men vi tager hensyn til de forskelle, der findes mellem catalansk og valenciansk, og giver vores kunder korrekte oversættelser.

Vi har valencianske oversættere i alle fagområder, altid med målsproget som modersmålssprog, samt særlig ekspertise i dit specifikke emne- alt for at kunne tilbyde den højeste kvalitet, til konkurrencedygtige priser!

Sproghistorie valenciansk

Valencia eller País Valencia – er en autonom region i Spanien. Hovedstaden er Valencia og regionen består af tre provinser: Castello, Valencia, og Alicante.

Kongeriget Valencia

I dag er Valencia en region, som opstod i kongeriget Valencia, der blev grundlagt i 1233. Det var et frit land under den Aragoniske krone, indtil 1707.

Her afskaffede den bourbonske konge af Castilien og Aragonien konstitutionen, sproget, samt love inden for kongeriget, for at underordne dem til castiliansk struktur. Han skabte et fælles kongerige – Spanien.

Det officielle flag i regionen har fem røde striber på en gul baggrund, og en blå kant med et mønster af guld. Den røde og gule farve symboliserer La senyera, det heraldiske symbol på kongen af den Aragoniske krone.

Oversættelser til valenciansk-llengua pròpia

Valencias to officielle sprog er castiliansk (spansk) og valenciansk. Selvom den spanske forfatning kræver, at spanske statsborgere i Spanien skal kunne tale spansk, så har valenciansk en særskilt beskyttelse, som værende den autonome regions eget sprog – Llengua propia.

Valenciansk er den variant af catalansk der tales i regionen. Da det er det officielle sprog i denne region, er alle vejnavne og skilte på valenciansk og spansk. Alle har ret til at gøre brug af sproget til officielle formål: radio, TV kontakt med myndighederne, samt aviser.

Geografi

I Valencia, er sproget vigtigt, men jo længere sydpå man kommer, jo mindre høres valenciansk. I Alicante (syd for Valencia) taler de fleste spansk (castiliansk), dog med nogle valencianske ord (Alacantí), hvilket kan virke mærkeligt for dem, der kommer udefra. I landområderne, derimod, taler de fleste fortsat valenciansk.

Forespørgsel

Find ud af hvad dine udgifter til oversættelse bliver, ved at sende dine tekstfiler til os i en e-mail, vi kontakter dig hurtigt, med et tilbud.

Har du spørgsmål om oversættelser til eller fra valenciansk, så kontakt os, og vi vil hjælpe dig videre, på den bedste måde!